Home » , , , , » Geçmişten Günümüze Yenikent (Korucuk) Tramvayı Meselesi

Geçmişten Günümüze Yenikent (Korucuk) Tramvayı Meselesi

Geçmişten Günümüze Yenikent (Korucuk) Tramvayı Meselesi


Geçmişten Günümüze Yenikent (Korucuk) Tramvayı Meselesi

2009'dan bu yana özelde Yenikent genelde tüm Adapazarı için tramvay gündemde.Günümüzde modern bir şehrin vazgeçilmezi tramvay; artan nüfus,otobüslerin yetersizliği,şehir içi trafik gibi haklı sebeplerle vatandaşlar tarafından talep ediliyor.2009 ve 2014 seçimlerinde Zeki TOÇOĞLU hafif raylı taşımacılık sözü verdi. (kaynak1)

korucuk karaman camili tramvay projesi


Ancak o gün bugün bu söz hayata geçmedi. Dönem dönem gündeme gelen tramvay meselesi "potansiyel yok" sözü ile erteleniyor. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki TOÇOĞLU yaptığı bir açıklamada potansiyelin olmadığını,potansiyel oluşunca projenin hayata geçirileceğini ifade etti. (kaynak2)


Sakarya Büyükşehir Belediye Ulaşım Daire Başkanı Fatih PİSTİL'e twitter üzerinden konuyu sorduk."Raylı sistem en fazla %6 eğime çıkabilir, Karaman,Camili ve Korucuk mahallelerimize raylı sistem normal şartlarda mümkün değil malesef" şeklinde bir yanıt aldık.
(kaynak3)


Zaman zaman çeşitli kesimler konu ile ilgili fikirlerini beyan etmekte, eleştirilerde bulunmaktadır. Bu eleştirilerden birini de Sakarya Büyükşehir Belediyesi MHP Grup Sözcüsü Erkal Etçioğlu yaptı;" Bölgede tramvay yapmayan raylı sisteme geçmeyen tek il biz kaldık. Motorlu taşıtlarla gerçekleştirilen ulaşımın maliyeti ile raylı sistemlerle yapılan ulaşımın arasında 5'te 1 oranında fark vardır."
(kaynak4)

Yenikent'in ulaşımda Karaman ve Camili ile birlikte ama en çok sıkıntı çeken mahallesi her zaman Korucuk oldu.Korucuk mahallesi sakinleri, Korucuk otobüslerinin işe gidiş geliş saatlerindeki yoğunluğunu senelerdir çekiyor.Korucuklular ile beraber Korucuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelen hastalar da bu durumdan şikayetçi. Yerel basın ayda bir defa bu sorunun haberini yapıyor. Vatandaşlar ilgili yerlere şikayetlerde bulunuyorlar ancak değişen bir durum yok. Vatandaşlar ulaşımın otobüsler yerine daha modern,hızlı ve ucuz bir alternatifi olan tramvay ile yapılmasını istiyor. Korucuk tramvayı orta ve uzun vadede Korucuk sakinlerinin beklentisidir.

Sabah ve akşam işe dönüş saatlerinde otobüs sefer sayıları sıklaştırılsa 40 ila 60 dakika arasında süren otobüs çilesi bir nebze olsun hafifleyecektir. Orta ve uzun vadede ise Korucuk tramvayı projesi gerçekleşmelidir. Bu projenin teknik olarak mümkün olup olmadığı meselesi ilgililer tarafından incelenmelidir. Eğer tramvay eğim nedeni ile mahallelere ulaşamıyorsa mahallelere yakın duraklar konulmalı, mahalle içinde ring yapan otobüsler vasıtası ile mahalle içlerine ulaşım sağlanmalıdır. Bunun güzel bir örneği Konya - Selçuklu tramvayıdır.

Daha önce birkaç defa Korucuk Mahallesinin genel sorunlarını ve vatandaşların taleplerini yazdık. Buradan ve şuradan okuyabilirsiniz. Bölge göç almakta,konut sayısı dolayısıyla nüfus artmakta bununla beraber ulaşım sorunu büyümektedir.Korucuk sakinleri ulaşım başta olmak üzere sorunlara çözüm beklemektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder